آموزش بازارهای مالی با مهبد بیضائی
05138919900

رکود تورمی Stagflation

رکود تورمی

رکود تورمی

این مفهوم ترکیبی از دو واژه رکود و تورم هست که به اقتصادی با رشد کم یا منفی، نرخ بیکاری و افزایش قیمت ها اشاره می کند.

 به عبارت دیگه، رکود تورمی به شرایطی گفته میشود که اقتصاد یه کشور رشدش خیلی کم یا منفی باشد و قیمت کالاها و خدمات روز به روز در حال افزایش باشد،همچنین رکود تورمی رو میشود به شکل دوره ای از تورم که همراه با کاهش تولید ناخالص داخلی هست، تعریف کرد.

 رکود تورمی و اقتصادی، دو عامل منفی و تهدید کننده اقتصاد کشورها هستند.

رکود اقتصادی نیز زمانی به وجود میاد که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی روند کاهشی داشته باشد.

تورم هم به معنی افزایش زیاد و مداوم قیمت ها در دوره های مختلف هست. هر کدوم از این مفاهیم به تنهایی می تونه اقتصاد یه کشور رو با چالش های زیادی روبرو کند و از انجایی که وضعیت اقتصادی کشورها تاثیر زیادی در قیمت دارایی های مالی دارد باید به این مولفه ها توجه لازم رو داشته باشیم.

تولید ناخالص داخلی یه کشور که به صورت مستقیم با نرخ اشتغال ارتباط  دارد، اکثر مواقع برای سنجیدن رشد اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد و زمانی که تولید ناخالص داخلی خوب نباشد و تورم در حال افزایش باشد، رکود تورمی می تواند باعث ایجاد بحران مالی بزرگتر شود .به همین دلیل، کشورها و دولت های مختلفی که در رکود تورمی به سر میبرند ، سعی دارند تا تولید ناخالص داخلی کشور خودشون راافزایش دهند  تا از این طریق رکود را کاهش دهند و شرایط بهتر شود.

میزان تولید ناخالص داخلی (GDP)محصولات کاهش می‌یابند، و مصرف‌کنندگان از هزینه‌های زیادی صرف‌نظر می‌کنند، در حالی که بیکاری نیز افزایش می‌یابد. میزان بیکاری زیاد است و قیمت‌ها بالا هستند. این ترکیب همان چیزی است که رکود تورمی را به یک وضعیت اقتصادی غیرعادی تبدیل می‌کند.

عوامل ایجاد رکود تورمی کدامند؟

 

رکود تورمی زمانی اتفاق می افتد که همزمان قدرت خرید پول، سرعت اقتصاد و عرضه کالاها و خدمات با هم کاهش پیدا می کند. همچنین عوامل مختلفی در ایجاد رکود تورمی تاثیر دارند

درمورد علل رکود تورمی ۳  نظریه‌ی مشهور وجود دارد:

۱-  شوک عرضه ( زنجیره تامین)

 شوک عرضه‌ی منفی روند تولید را کُند می‌کند و قیمت‌ها را افزایش می‌دهد. کالایی که غالبا تحت‌تأثیر شوک عرضه‌ی منفی قرار می‌گیرد، نفت خام است، زیرا بیش‌ترین میزان عرضه‌‌ی جهانی آن از کشورهای ناپایدار در منطقه‌ی خاورمیانه است.

۲-   عوامل مربوط به تقاضا

زمانی که تقاضا برای محصولات و خدمات کاهش می‌یابد، اقتصاد کشور مورد نظر نیز از آن تاثیر می‌پذیرد. این موضوع زمانی اتفاق می‌افتد که مردم عادی نگران وضعیت مالی خود هستند یا کسب‌وکارها تمایلی به سرمایه‌گذاری ندارن

۳- سیاست اقتصادی ضعیف

سیاست‌های اقتصادی ضعیف نیز ممکن است باعث رکود شوند. بسیاری از اقتصاددانان معتقدند که اگر سیاست دولت به نحوی باشد که کسب‌وکارها را از گسترش بازدارد، رشد آن‌ها با کندی صورت خواهد گرفت. بنابراین سیاست‌های نادرست دولتی که با هدف تقویت اقتصاد اتخاذ می‌شوند اما نتایج منفی به دنبال دارند، سومین عامل ایجاد رکود تورمی هستند.

چگونه در دوران رکود تورمی سرمایه گذاری کنیم؟

 

بحران شتری است که احتمالاً در خانه هر کسب ‌وکاری بخوابد؛ این بحران می‌تواند داخلی باشد یا تحت‌تاثیر عوامل خارجی مثل تورم

سرمایه‌گذاری در دوران رکود تورمی سخت و با چالش همراه است، چرا که رکود تورمی زمانی رخ می‌دهد که تورم بالا باشد، اما رشد اقتصادی پایین یا منفی باشد.

بدیهی است که در این دوران پول نقد، اوراق قرضه، سپرده‌های بانکی و سایر اشکال دارایی‌های ثابت نمی‌توانند انتخاب خوبی باشند چرا که بازده آنها مشخص است و با افزایش تورم ارزش این بازده کاهش می‌یابد. سهام نیز در اغلب موارد خیلی بهتر نیستند.

به‌طور کلی استراتژی‌ها و روش‌هایی که با استفاده از آن‌ها می‌توان اثرات رکود تورمی را در شرایطی مثل شرایط اقتصادی آمریکا خنثی کرد، عبارتند از:

  • خرید اوراق قرضه دولتی مصون از تورم: برخی از اوراق قرضه دولتی آمریکا در برابر تورم مصونیت دارند و متناسب با آن افزایش یا کاهش می‌یابند.
  • کاهش بدهی: نرخ بهره بالای این روزها در آمریکا باعث می‌شود تا وام‌های کوتاه‌مدت انتخاب خوبی نباشند.
  •  به تعویق انداختن خریدهای بزرگ: این کار به‌ ویژه زمانی که قصد سرمایه‌گذاری دارید یا می‌خواهید برای بلندمدت پس‌انداز کنید، از اهمیت بالایی برخوردار است.
  • حفظ شغل خود: وقوع رکود تورمی به معنای بازار کاری فشرده است که بیکاری در آن بیداد می‌کند. در چنین شرایطی داشتن شغلی که بتواند درآمد ثابتی برای شما داشته باشد، اهمیت بالایی دارد.
  • سرمایه‌گذاری در طلا، املاک و… : در زمان رکود تورمی این بازارها عملکرد خوبی از خود نشان می‌دهند.
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *